Tuesday, June 21, 2011

HIMPUNAN HARAM BERSIH

Saya kecewa dengan tindakan pihak yang menganjurkan Demonstrasi BERSIH yang kononnya untuk menuntut pilihan raya akan datang lebih bersih. Masih ingat BERSIH yang diadakan pada siri 1 tahun 2006. Ia adalah anjuran Suara Rakyat Malaysia (Suaram), Women’s Development Collective (WDC) dan Writers Alliance for Media Independence (WAMI) yang dilancarkan di Parlimen Malaysia pada 23 November 2006. Siapa yang hadir ketika itu, tentulah Presiden PKR iaitu Dr. Wan Azizah Wan Ismail, R. Sivarasa, Lim Guan Eng selaku Setiausaha DAP, Teresa Kok selaku Setiausaha Publisiti DAP, Nasharudin Mat Isa selaku Timbalan Presiden PAS, Salahudin Ayub selaku Ketua Pemuda PAS, Syed Shahir Syed Mohamud dari MTUC. Ketika itu BERSIH telah menganjurkan 100,000 orang di Dataran merdeka pada 10 oktober 2007 yang turut dihadiri Lim Kit Siang, Anwar Ibrahim, Dr. Wan Azizah dan Abdul Hadi Awang yang ingin menyerahkan memorandum kepada Istana Negara, namun Yang Dipertuan Agung ketika itu Tuanku Mizan Zainal Abidin tidak ada kerana merasmikan Kejohanan Kuda Lasak Piala Sultan Terengganu 2007 di Setiu Terengganu. Tindakan ini telah membangkitkan rasa kurang senang Datuk Seri Abdullah selaku Perdana Menteri kerana mengheret institusi raja dalam kancah politik kerana tindakan sengaja pembangkang. Malah Datuk seri Najib ketiak itu menjadi Timbalan perdana Menteri menyatakan bahawa kerajaan boleh menghimpunkan lebih ramai daripada Demonstrasi BERSIH, namun Demonstrasi BERSIh perlulah mengikut saluran yang betul dalam nyatakan rasa tidak puas hati mereka. Mengapa baju kuning dipilih, sebabnya ia meniru Gerakan Orange Revolution di Ukraine iaitu menuntut pilihan raya yang adil dan gaya menggulingkan Presiden Filipina iaitu Ferdinand Marcos pada 1986. Di antara tuntutan bersih ketika itu adalah :
1. Penyemakkan semula daftar pemilih
2. Penggunaan dakwat kekal
3. Pemansuhan sistem undi pos
4. Penggunaan media yang lebih adil kepada semua parti politik semasa pilihan raya
Demonstrasi ini tidak mendapat permit dari pihak polis kerana polis memberikan beberapa alasan yang saya fikir ia relevan dan kena pada tempatnya iaitu mengapa nak hantar memorandum kepada YDPA perlu menghimpunkan seramai 100,000 orang dengan kempen selama 2-3 bulan. Ia meniru gaya para sami di Myanmar yang menuntut keadilan. Tindakan ini juga membawa kepada rasa tidak puas hati kepada mereka yang tidak bersetuju dengan himpunan BERSIH yang sudah pastinya akan menimbulkan rasa ketegangan dan perhimpunan tersebut bukanlah budaya dari Malaysia ia adalah budaya yang diimport dari negara luar yang berbeza kerajaannya.

Namun kali ini BERSIH ingin membuat semula Demonstrasi yang kononnya mempunyai matlamat yang sama, cumanya kali ini ia mensasarkan 300,000 orang iaitu bilangan yang bertambah dari 100,000 pada tahun 2007 kepada 300,000. Cuba bayangkan jika 100,000 polis sukar untuk mengawal dengan tingkahlaku pelbagai fikiran inikan pula 300,000 (jangan salahkan polis jika guna kekerasan). Saya kecewa dengan sikap pembangkang yang menyalahkan polis dalam dua perkara iaitu :
1. Mengatakan polis yang mencetuskan huru hara
Jawapan : Tidak mungkin polis yang dididik, dilatih, ditanamkan sikap cekap, tegas dan adil akan menjadi punca kepada huru hara. Jika polis tidak benarkan, akurlah…kalau bapa tak benarkan akurlah….Polis ada cara untuk membenarkan demonstrasi ini, mungkin boleh buat di stadium seperti mana PAS buat solat hajat, mungkin boleh buat di pulau yang tidak mengganggu ornag lain. Dengan mengadakan himpunan di ibu kota yang penuh sesak telah memperlihatkan mereka tidak mencapai klimaks demonstrasi.
2. Mengatakan polis menjadi telunjuk BN
Jawapan : sudah tentulah polis akan menenerima telunjuk BN selaku Parti Yang Memerintah, mana ada polis ikut telunjuk pembangkang yang bukan parti pemerintah. Namun bukanlah Polis itu tidak tahu membezakan mana yang perlu diikut mana yang perlu tidak diikut, tidak mungkin pimpinan BN juga menjadi tahanan polis waimah ia seorang Menteri sekalipun. Jelas di sini pembangkang hanya main persepsi tetapi tidak merujuk keadaan dirinya.

Kali ini juga BERSIH telah membawa 8 tuntutan yang melebih 4 tuntutan pada 2007 iaitu :
1. Bersihkan senarai pengundi
2. Reformasi Undi Pos
3. Guna dakwat kekal
4. Masa kempen minimum 21 hari
5. Akses media yang bebas dan adil kepada parti yang bertanding
6. Kukuhkan Institusi awam
7. Hentikan rasuah
8. Hentikan politik kotor

Beberapa ornag ahli jawatankuasa BERSIH 2.0
1. Ambiga Sree (Pengerusi)....Bekas Pengerusi Majlis Peguam
2. Mat Sabu (Timbalan).....Timbalan Presiden PAS
3. Andrew Khoo
4. K Arumugam
5. Dr Farouk Musa
6. Harris Ibrahim
7. Liau Kok Fah
8. Maria Chin Abdullah....Eksekutif WDC
9. Richard Y W Yeoh
10. Dr Toh Kin Woon
11. Dr Wong Chin Huat
12. Datuk Yeo Yang Poh
13. Zaid Kamaruddin
14. Dr Subramaniam Pillay
15. Arul Prakkas

Apakah agenda tersirat BERSIH
1. Ingin mengekalkan momentum semangat perang selepas pilihan raya Sarawak
2. Ingin mengulangi kejayaan mereka pada himpunan 2007
3. Ingin membuat provokasi iaitu sekiranya mereka ditangkap atau dikasari oleh pihak berkuasa maka adalah story atau hujah yang menyatakan kerajaan itu zalim, media asing pun ambil gambar maka wujudlah tekanan daripada negara luar yang mengatakan Malaysia sebuah negara yang zalim dan huru hara. Kesannya pada pelabur dan imej negara di mata antarabangsa. Bak kata pepatah Melayu, Menang Jadi Arang Kalah Jadi Abu.
4. Bukan untuk menghantar memorandum sebagai matlamat utama tetapi untuk mewujudkan suasana perarakan agar bahang peperangan dapat diteruskan iaitu sentimen marahkan kepada kerajaan dapat diaktifkan. Soalnya adakah memorandum ini tidak boleh sampai jika yang pergi itu 20 ornag termasuk pimpinan 3 parti pembangkang dan tidak bolehkah bawa kepada Dewan Rakyat untuk dibentuk Rang Undang-Undang. Saya sedar dengan sifat anak muda yang suka kepada semangat peperangan memang himpunan inilah yang kita nantikan, namun untuk apa menembak pada diri sendiri, untuk apa menjaringkan gol dalam gawang sendiri dan untuk apa kita makan daging saudara sendiri, sewajarnya pembangkang bawa anak muda ini bersama-sama mengikuti perjuangan membela negara dari ancaman penyakit, kebersihan, masalah sosial yang menjadi barah negara atau jika nak perang sangat ayuh ikutlah kapal yang menghala ke Palestin.
5. Ingin menyiapkan diri untuk pilihan raya ke 13, inilah masanya yang boleh digunakan sebagai tanda sokongan rakyat kepada mereka
6. Sebagai jalan pintas untuk mengambil alih kerajaan atau Putrajaya dengan cara jalanan seperti mana yang dilakukan oleh negara Asia Timur atau nak ikut Thailand dan Filipina

Mengapa kita RAKYAT Malaysia tidak perlu ikut Demonstrasi Bersih
1. Ia menyalahi undang-undang kerana
2. Jika perbuatan itu memudaratkan maka janganlah dilakukan, ia ditegah dalam Islam
3. Jika kita ditangkap dan dipenjarakan atau dalam perjalanan kita terbunuh maka sia-sia hidup kita, lebih baik kita jaga anak isteri, ibu bapa, kaum keluarga serta selesaikan hutang-hutang kita sebelum kita meninggalkannya agar tidak terbeban kepada waris
4. Demosntrasi ini ada agenda lain iaitu memastikan kemenangan Pakatan Rakyat pada PRU 13
5. Demonstrasi ini adalah untuk mengalihkan isu iaitu kes liwat Anwar Ibrahim dengan Saiful, kes Video seks Anwar Ibrahim, ke jam Omega…..bersihkan isu ini sebum Anwar Ibrahim bercakap soal BERSIH
6. Demonstrasi ini tidak ikhlas kerana mereka setuju dengan SPR atas kemenangan mereka di beberapa negeri tetapi mereka tidak bersetuju dengan kekalahan mereka di peringkat nasional
7. Demonstrasi ini hanya dianggotai jawatankuasanya seramai 4 ornag Melayu, 4 India dan 7 Cina, namun demonstrasi ini akan dihadiri hampir majoriti Melayu, siapa yang yang bodoh, orang Melayu tunjuk perasaan orang bukan Melayu ada kuasa, dahlah Md Sabu tak berapa pandai Bahasa Inggeris (dalam ceramah tak pernah dengar pun) dan tak pandai bahasa Cina dan india, memanglah kena jual walaupun dia jadi timbalan pengerusi Demonstrasi Bersih. Si Ambiga Sree pandai Bahasa Inggeris pandai bahasa ibundanya dan tahu strategi perundangan.

No comments: