Monday, July 25, 2011

Pendedahan Cincin Rosmah

Salam kepada pembaca...saya ni tak pandai nak korek benda yang tidak betul supaya dijadikan betul, tak pandai nak ngata benda yang tak nyata, hanya nak bagi tahu pada kawan-kawan yang membaca dengan menggunakan akal yang waras.

Isu kali ini adalah cincin yang dikaitan dengan Rosmah Mansur.

Pertama....Adakah logik seorang isteri perdana menteri membeli cincin dengan harga RM 24.4 juta dengan cara pembelian secara kurier. Adakah Rosmah tidak tahu yang cincin sebentuk boleh dibeli terus ketika beliau keluar negara. Tidak perlulah dia bersusah payah dengan menanggung kritikan orang ramai dan perlu bayar cukai kastam untuk mendapatkan cincin tersebut. Jawapannya adalah syarikat Jacob & Co hanya menghantar cincin tersebut untuk tujuan Rosmah membelinya, namun Rosmah tidak sebodoh itu, takkan dia nak beli, sudah tentulah dia pulangkan semula. Kalau dia beli apa Datuk najib tak marah, tentulah marah ketika rakyat marah takkan nak buat hal pulak.

Keduanya ...Adakah kita nak halang syarikat yahudi iaitu Jacob ini nak berniaga atau nak hantar mesej pada kita, mana boleh halang, sebab kita sendiri terdedah dengan perkara ini, siapa di antara kita yang suka dengan kaum Yahudi, kita sebagai Islam tentu menolaknya, tapi kalau memang syarikat yahudi ini kirim sesuatu pada seseorang di Malaysia ini siapa boleh halang. Ini semua mainan politik, kalau syarikat itu adalah ciptaan pihak yang tak sokong Rosmah namun menggunakan nama Rosmah, ia juga boleh berlaku jika cincin itu dihantar kepada Wan Azizah, so jelas kat sini, syarikat Jacob boleh atau tidak boleh dikaitkan dengan Rosmah.

Ketiganya...Cincin itu telah dihantar pulang ke syarikat asal, ini bukti Rosmah seorang yang bertangungjawab untuk tidak menyembunyikan cincin tersebut. Ini bermakna kes ini selesai, namun bagi golongan yang tidak puas hati akan terus menghentam Rosmah kerana ada nama dia tertera di screen kastam dan mengapa Rosmah dikaitkan dengan syarikat Yahudi. Kalau memang taknak faham dan taknak bersangka baik tentu aje jawapan yang diberikan tak akan puaskan orang yang tak berpuas hati.

saya nak tanya pada golongan yang seangkatan seperti Chegu bard, adakah anda menilai dan menghukum tanpa jelas dan sahih kebuktiannya...ayuh jangan kita tanggung dosa terus menerus. Kes ini telah selesai dan alangkah baiknya jika anda turut mendoakan kebaikan orang lain termasuk saya mendoakan saudara....

No comments: