Tuesday, March 18, 2014

PERANAN AKTOR BUKAN NEGARA JUGA PENTING DALAM PROSES PEMBENTUKAN DASAR LUAR MALAYSIA

Hari ini 18.3.14 saya akan bentangkan proposal PHD saya di Dewan Seminar Kolej Undang-Undang, Kerajaan Dan Antarabangsa UUM jam 3.00 petang. Tajuk tesis PHD saya adalah Neoklasikal Realisme Dalam Proses Pembentukan Dasar Luar Malaysia Terhadap Amerika Syarikat.

Di dalam kajian ini, saya telah menemui kelompangan atau gap yang berlaku dalam bidang hubungan antarabangsa di negara Malaysia. Dengan menggunakan teori NCR yang dipelopori oleh William Wohlforth (1993), Thomas Christensen (1996), Alastair J.H. Murray (1997), Randal Schweller (1998) dan Fareed Zakaria (1998) maka saya melihat aktor bukan negara tidak dikaji secara teratur dan sistematik. Kemunculan teori realisme dalam bidang antarabangsa yang merupakan teori perdana telah membawa kepada kemunculan teori neorelisme dan seterusnya neoklasikal realisme.

Mengapa saya memilih tajuk ini ? Ini kerana masyarakat melihat proses dasar luar hanya ditentukan oleh kerajaan semata seperti Kementerian Luar dan Wisma Putra yang merupakan aktor negara. Namun saya menghujahkan sebaliknya iaitu aktor bukan negara juga berperanan dalam proses pembentukan dasar luar Malaysia. Saya memilik 3 elemen penting yang merupakan Intervening Variable iaitu parti, NGO dan individu berpengaruh. Bagi meluaskan kajian ini makan saya memilih 3 parti utama Melayu di negara iaitu UMNO, PAS dan PKR. Mengapa saya memilih 3 parti sahaja ? Ini kerana hanya parti Melayu sahaja yang dibenarkan memimpin Malaysia sepertimana termaktub dalam Perlembagaan Malaysia. Bagi NGO yang saya pilih adalah ABIM dan Majlis Tindakan Ekonomi Melayu yang aktif dalam isu antarabangsa. Manakala individu berpengaruh saya akan menemubual Tun Dr. Mahathir Mohamad dan Tan Sri Syed Hamid Albar yang merupakan individu yang tidak mempunyai jawatan dalam kerajaan namun mempunyai pandangan yang boleh memberikan kesan ke atas proses pembentukan dasar luar Malaysia. Mengapa saya memilih Amerika Syarikat ? Ini kerana ia merupakan kuasa besar yang mana Malaysia masih memerlukan Amerika Syarikat dalam perlbagai bidang. 

Sepertimana kajian sebelum ini di peringkat Master yang saya lakukan di UKM, kali ini saya akan mengembangkan semula kajian saya. Di peringkat Master tajuk tesis saya adalah Politik Dalaman Dan Dasar Luar Malaysia Terhadap Amerika Syarikat : Perspektif Elit UMNO, PAS dan PKR yang telah diselia oleh Prof. Madya Dr. Kuik Cheng Chwee yang kini berada di Oxford UK dan US bagi melengkapkan Post Doc. Di peringkat PHD ini, saya akan diselia oleh Prof. Dr. Kamarulnizam Abdullah yang merupakan ahli Majlis Profesor Negara dalam bidang hubungan antarabangsa. Semoga kajian ini akan menambahkan lagi ilmu pengetahuan di negara kita dalam bidang hubungan antarabangsa dan menjadi rujukan pada rakyat di negara ini.

1 comment:

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI