Wednesday, April 1, 2009

Pegawai Tadbir Kerajaan Johor N41

Semalam masuk interview Pegawai Tadbir Kerajaan Johor N.41, memang tough, daripada 56 soalan yg aku target cuma 5 soalan aje yg keluar, betul2 pening dibuatnya, baca juga fardu ain, tapi soalan dia betul2 mendalam dan mencabar, bila ditanya apa itu niat, blurr juga nak jawab, ditanya apa itu sifat wajib, harus dan mustahil bagi Allah dan Rasulullah yang terkandung dalam akoiduliman, setakat yg wajib bolehlah jawab bila bab mustahil dapat sikit2 bila bab harus langsung tak dapat, kena juga soal tentang dasar penerapan islam, apa yang terkandung dalam dasar tu, memanglah tak baca langsung, nak tembak2 takut salah, ini bab agama tak boleh nak main2.

Bila tanya part undang-undang tubuh kerajaan Johor, macamana Menteri Besar dilantik oklah juga boleh jawab, bila part bahasa inggeris yang ni boleh tahan, sebab dia suruh cerita kerajaan Malaysia aku tak dapat terangkan dengan baik, tanya kerajaan Johor tak dapat terangkan dengan baik tapi bila tanya tentang jabatan aku, yg ni aku dapat jawab dengan baik. Bila tanya part organisasi antarabangsa dia suruh pilih antara ASEAN, PBB, OIC atau apa jua badang anatrabangsa, aku pilih PBB sebab kelas Master aku ada kaitan dengan PBB, so bolehlah jawab, cumanya bukan kita fokus sangat pasal PBB, bila ditanya bilangan asal keanggotaan PBB dan berapa kali Malaysia menghadiri mesyuarat Majlis Keselamatan PBB, yg ni aku tak dapat jawab.

Kepada kawan2 yang seangkatan dengan aku yg masuk interview JSC ini, bacalah secara mendalam bab fardu ain, bukan yg basic darjah 6, banyakkan pengetahuan am, influentkan bahasa inggeris dan baca kerajaan undang-undang tubuh kerajaan Johor, aku yakin dapat jawab. Jangan gelabah bila kena tekan, jangan kelentong kalau tak tahu, masuk beri salam dengan suara yg jelas (aku bagi perlahan kena tegur), jawab dengan yakin, pakaian kemas, susun sijil elok2, surat sokongan majikan penting, yg kakitangan kerajaan jangan lupa bila buku servis setahun dan rekod prestasi kerja 2 tahun, kalau dapat sokongan politik hati2 takut kena jawab, macam aku org politik langsung dia tak tanya pasal politk sampai dia kata "awakni dah banyak politik", penglibatan ngo penting, name tag pakai yg hitam putih tu.

Akhirnya aku tetap doakan kejayaan kawan2 aku berjaya, dah berjaya ingatlah ini amanah Allah yg perlu kita jalankan, bukan ambil kesempatan dengan kedudukan yg terbaik, kalau dah duduk kat atas jangan lupa rumput dibumi, ikut resmi padi lagi berisi lagi tunduk....

1 comment:

AZOY 9091 said...

Assalammualaikum, saya ingin mohon tip untuk soklan exam PTN SPA johor, yg sering ditanyakan dalam seksyen A (pengetahuan Am) maklum balas dengan segera... Harap Membantu ... Terima kasih.