Monday, February 14, 2011

sambutan maulidur rasul

Sambutan maulidur rasul peringkat daerah muar telah diadakan di masjid jamek sultan ibrahim pada 15 feb 2011 jam 8.00 pg. Seramai lebih 8000 org telah hadir yg mana amanat sambutan maulidur rasul disampaikan oleh tn Hj Misalan bin Karmani, turut hadir adun bkt serampang, adun sg abong, adun maharani, datuk md ismail md shah, datuk dr haris salleh, dato saipolbahri suib, hj fuad tukirin, hjh jamilah othman, ketua-ketua jabatan dan orang ramai,.

Ceramah telah disampaikan oleh Tn Hj Hanafiah bin Abd Razak dari jabatan falak majlis agama islam johor. Antara yg disentuh tentang sejarah perjuangan nabi dalam mengembangkan Islam. Nak dapat pertolongan Allah tidak besar bajetnya, hanya kita berusaha mendekati diri-Nya. 3 sifat penting dlm diri kita iaitu sabar atas kesusahan, redha dgn ketentuan dan tidak putus doa walaupun dalam keselesaan sbg bukti tawakal thdp Allah. Rahsia Rasulullah dlm kejayaan yg dibantu oleh Allah.

Ucapan Do, tentang kebersihan daerah muar yg perlu dilakukan secara bersama, sikap penduduk yg suka membuang sampah dan pekerja yg tidak berdedikasi telah menyebabkan masalah sampah berleluasa. Turut disentuh tentang sambutan velentine day yg haram disambut oleh org Islam. Kasih sayang dapat ditunjukan menerusi cara yg halal dlm hubungan suami isteri dan keluarga.

Wahai sahabat muslimku, ambillah iktibar dari perjuangan rasulullah dlm mengembangkan islam. Mudah2an kita dapat manfaatnya. Insya Allah yea sahabat

No comments: